تابناک بوشهر: خشكي اعضا، درد، تورم و غيره در مفاصل و بافت هاي هم بند آن جزو علائميهستند كه ميتوانند نشان از ابتلا به روماتيسم باشند. اين اختلالات مزمن محدودكنندهاند و ميتوانند براي زندگي روزمره و عادي فرد مبتلا مشكلات جدي ايجاد كنند چون درد آن گاهي شديد و غيرقابل تحمل است.
آرمان در ادامه نوشت: مواد غذايي و تغذيه مناسب نقش مهميدر مقابله با بيماري روماتيسم و برخي از بيماري هاي ناشي از آن مانند روماتوئيد پلي آرتريت باشد. در واقع برخي مواد غذايي خواص التهاب زدايي دارند در حالي كه برخي ديگر التهاب زا هستند. بنابراين لازم است كه در گام اول مصرف مواد غذايي التهاب زدا را افزايش و مصرف مواد غذايي التهاب زا را كاهش داد تا درمان روماتيسم موثر واقع شود. لازم است كه مصرف مواد غذايي حاوي ميزان بالاي سديم (نمك) كاهش داده شود تا مشكل احتباس آب كه در نتيجه دريافت كورتون بروز ميكند كاهش يابد. تزريق كورتون يكي از درمان هاي رايج روماتيسم است. گفتني است كه برخي عناصر مغذي براي مقابله با روماتيسم مفيد هستند مانند مس و سلنيوم كه اولي براي نگهداري و حفظ غضروف ها و استخوان ها و دوميبراي مقابله با دردهاي مفاصل موثر هستند.
دانه هاي روغني
بادام، گردو، فندق، تخم كتان، ميوه ي درخت كاج و غيره جزو دانهها و مغزهاي روغني پركالري هستند كه نبايد در مصرف آن ها زياده روي كرد. چون امكان اضافه وزن را بالا ميبرند و همين اضافه وزن نيز يكي از عوامل تشديدكننده روماتيسم است. با اين حال مصرف ميزان كم و مناسب اين دانه ها و مغزها حاوي عناصر مغذي بهويژه مس و سلنيوم هستند كه براي مقابله با اين مشكل مفيد عمل ميكنند. اين عناصر خواص ضدالتهابي بسيار موثري دارند. اين دانه هاي روغني همچنين سرشار از كلسيم هستند كه باعث تقويت و افزايش استحكام استخوانها ميشود.
ماهي و غذاهاي دريايي
ماهيهاي حاوي امگا 3 مانند قزل آلا و غيره برخلاف مواد غذايي حاوي امگا 6 خواص ضدالتهابي و مسكني دارند. متأسفانه مواد غذايي حاوي امگا 6 ها پيش ساز التهاب در بدن هستند. در اوايل سال هاي 1980 محققان دانماركي به اين نتيجه رسيدند كه اسكيموها به ندرت از بيماريهاي مفصلي رنج ميبرند. اين محققان بعد از بررسي برنامه غذايي آنها دريافتند كه اسكيموها بزرگترين مصرفكننده اسيدهاي چرب امگا 3 هستند كه به ميزان زيادي در ماهي ها و گوشت فوك هستند. محققان بررسي هاي بيشتري روي تأثير امگا 3 ها انجام داده و به اين نتيجه رسيدند كه مصرف امگا 3 ها باعث بهبود حركت مفاصل و سلامت آنها ميشود.
پروتئين هاي گياهي
توفو يا همان پنير سويا، تمپه سويا و غيره جزو منابع غذايي پروتئين هاي گياهي هستند. خوشبختانه اين روزها محصولاتي مانند توفو در ايران نيز جايگاه خود را پيدا كرده است. تمپه نيز يكي از محصولات غذايي تهيه شده از دانه هاي سوياي تخمير شده با قارچ است. شما ميتوانيد از فروشگاه هاي بزرگ يا مراكزي كه محصولات غذايي گياهي ميفروشند اين مواد غذايي را تهيه كنيد و از پروتئين هاي گياهي موجود در آن ها استفاده كرده و جايگزين پروتئين هاي حيواني كنيد. گوشت قرمز كه حاوي پروتئين است در عين حال داراي امگا 6 فراواني نيز هست كه مصرف زيادي آن براي افرادي كه به روماتيسم مبتلا هستند مناسب نيست. متأسفانه در غضروف افراد مبتلا به روماتيسم ميزان امگا 6 ها بسيار بالا و ميزان امگا 3ها بهطور غيرعادي پايين است. بنابراين لازم است كه امگا 6 ها را تا حد امكان كاهش داد.
ادويهها
ادويهها و سبزيجات معطر را منبع واقعي و باارزش آنتي اكسيدان ها بدانيد. درست است كه مصرف اين ادويه ها در حين طبخ غذا زياد نيست اما تركيب شدن آن ها با آنتي اكسيدان هاي موجود در
مواد غذايي بسيار كمككننده است. واقعيت شگفت انگيز اين است كه يك قاشق چايخوري دارچين معادل يك ليوان آب انگور آنتي اكسيدان دارد. از بين ادويه هاي مناسب براي روماتيسميها يا آرتروزي ها ميتوان به صمغ Myrrh اشاره كرد. بر اساس طب سنتي هند اين صمغ آسيايي حاوي تركيبات فوقالعادهاي است كه به مقابله با آرتريت و روماتيسم كمك ميكنند. زردچوبه نيز يكي ديگر از ادويه هاي پرخاصيت است كه از خواص و قدرت آنتي اكسيداني بسيار بالايي برخوردار است. از طرف ديگر تمام ادويه ها با خوش طعم كردن غذا نياز افزودن نمك را كاهش ميدهند.
سبزيجات
كاسني فرنگي، تره فرنگي، كدو حلوايي، فلفل دلمه اي، خيار، بادمجان، آرتيشو، كدو، هويج، تربچه؛ گوجه فرنگي، انواع كلم ها و غيره حاوي خواص آنتي اكسيداني بالايي هستند كه براي مقابله با روماتيسم لازم و ضروري هستند. توجه داشته باشيد كه در شروع مصرف بهتر است با گوجه فرنگي آغاز كنيد چون حاوي ميزان زيادي ليكوپن، فلاوونوئيدها و برخي رنگدانه هاي كاروتنوئيدي است كه قدرت آنتي اكسيداني بالايي دارند. بعد از گوجه فرنگي كلم ها از ارزش بالايي برخوردار هستند چون سرشار از آنتي اكسيدان ها و همچنين تركيباتي به نام «گلوكوزينولات» ها هستند كه با مسدود كردن روند التهابي در مفاصل مانع از تخريب سلول هاي غضروفها ميشود. در حالت كلي زماني كه پاي روماتيسم به ميان ميايد ارزش مصرف سبزيجات پررنگ تر ميشود چون اين مواد غذايي سرشار از آنتي اكسيدان ها و در عين حال كم كالري هستند.