حجت الاسلام علی محقی در گفت و گو با خبرنگار تابناک در استان خراسان جنوبی، اظهار داشت: با هدف شکل دهی به برنامه های کانون های مساجد باید امام جماعت، شناخت ویژهای به مدار اجتماعی مسجد محل خود داشته باشد و همچنین کانون فرهنگی هنری نیز، فقط فضای مسجد را پوشش ندهد بلکه مدار اجتماعی آن مورد توجه باشد که به این منظور ۴۰ کیلومتر اطراف مسجد در نظر گرفته شده است.
وی افزود: امام و بزرگان مسجد باید نسبت به شناخت و توجه به این منطقه اهتمام داشته باشد این سنگرگیری در برنامههای فرهنگی اجتماعی، اهمیت زیادی دارد چرا که در این فضا رسالتی برای کانونهای فرهنگی هنری مساجد برنامهریزی شده که برای رفع نیازهای جامعه و توانمندسازی اهالی آن منطقه است.
حجت الاسلام محقی تاکید کرد: این رسالت با عنوان مساجد الگو با هدف رفع نیازهای مردم در مدار اجتماعی مورد توجه است در این مساجدف مسائل اجتماعی جامعه فعال و زمینه حمایت مالی نیز فراهم شده تا فضا برای کار آماده و این مساجد الگویی برای بقیه باشد و بتوان سال آینده تعداد آن ها را به 25 تا 30 مورد افزایش داد.
وی افزود: در بررسی مدار اجتماعی مساجد مشخص شد در آسیبهای فرهنگی اجتماعی در شهرها؛ خانوادههای بیسرپرست، بد سرپرست و یا خودسرپرست اهمیت دارند که اگر مسجد برای آنها طرح و برنامهای نداشته باشد سرگردان خواهند بود بنابراین در بسته فرهنگی مدار اجتماعی این مساجد پیش بینی شده است که برای برخوردار شدن از کمک نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد و بهزیستی از مسیر مسجد به آنها کمک شود.
وی یک مثال هم عنوان کرد: گاهی در توزیع بستههای حمایتی، یک خانواده چند بار برخوردار شده و در نهایت یک خانواده مستحق، مشمول آن نمیشد مشکل این بود که نظام اجتماعی، خارج از چهارچوب مسجد طراحی شده بود.
حجت الاسلام محقی ادامه داد: برای رفع این اشتباه سالهای ۹۸ تا ۱۴۰۰ ،طرح مسجد در مدار اجتماعی برنامهریزی شد که دراین راستا در ۱۶ مسجد در بیرجند بازارچههایی برای فروش صنایع دستی و تولیدات بانوان با وجود همه مشکلات فعال شده که در یک بازارچه بیش از ۳۰۰ فروشنده شرکت دارد و امروز بیش از ۴۰۰ خانوار فعال با کسب و کار در کنار مسجد شناسایی شدند.
وی تاکید کرد: یک بُعد دیگر در مدار اجتماعی مسجد ، حضور مردم در برنامههای فرهنگی اجتماعی است طوری که در گذشته برنامههای فرهنگی هر مسجد به صورت جزیرهای بود و حتی اطراف آن را شامل نمیشد اما شکل گیری طرح قرارگاه ایده پردازی فرهنگی در کنار مسجد در دستور کار قرار گرفت.
حجت الاسلام محقی توضیح داد: بر این اساس ۷ قرارگاه ایده پردازی فرهنگی در ۷ منطقه بیرجند شکل گرفت که در هر منطقه ۴ تا ۹ مسجد در آن مشارکت دارند؛ به این صورت که اگر یک برنامه فرهنگی در مسجدی اجرا میشود تمام منطقه در آن شرکت میکنند و برنامه بعدی در مسجد بعدی برای تمامی منطقه اجرا میشود.
وی تاکید کرد: از ۹۰ مسجد در بیرجند ۳۰ مورد پای کار قرارگاه فرهنگی مردم پایه هستند و بیشتر کار آن را مردم و فعالان فرهنگی عضو پایگاه مساجد انجام میدهند بنابراین مساجد میتوانند به صورت منطقهای، محلی و سپس شهری برنامههای فرهنگی را انجام دهند علاوه بر این برنامهها خارج از مسجد انجام نشده و همه امور در پایگاه و با محوریت و نگاه تقویت مسجد انجام شده است.
حجت الاسلام محقی رسالت کانونهای فرهنگی هنری مساجد را خاص دانست و ادامه داد: ۱۳ نهاد در استان در زمینه مساجد فعالیت میکنند اما هیچ کدام گزارش کاری از فعالیتهای فعالان مسجدی ندارند وسامانه بچههای مسجد، در اختیار کانونهای مساجد خراسان جنوبی است و بر اساس امتیازشان از تخصیص سرانه ملی برخوردار میشوند.
به گفته وی به این منظور مدار اجتماعی مسجد با شعاع ۴۰ کیلومتر اطراف آن مورد توجه و در دستور کار است.
/س