به گزارش خبرنگار تابناک از خراسان جنوبی، با این که قاینات قطب تولید زرشک بی دانه خراسان جنوبی و دنیا شناخته شده و پیش بینی می شود امسال بیش از 50 هزار تن زرشک تر در این منطقه برداشت شود اما مشکلات تولید پیش روی یاقوت سرخ دشت های زرشک قاینات محکم به جای خود نشسته است.
مدیر جهاد کشاورزی این شهرستان در گفت و گو با خبرنگار تابناک از خراسان جنوبی مهمترین مانع برای توسعه باغات زرشک قاینات را تشریح کرد و گفت: کافی نبودن تعداد بارگاه های بهداشتی زرشک و دغدغه کشاورزان از بارندگی در زمان برداشت محصول، از مهم ترین عواملی است که کشاورزان را وادار می کند محصول خود را به قیمت پایین بفروشند.
سید موسی موسوی مشکل بعدی را قیمت پایین زرشک و ثبات نداشتن قیمت عنوان و اضافه کرد: علاوه براین، مشکلات صادرات زرشک و تولید نشدن محصول ارگانیک در خیلی از مناطق شهرستان از دیگر موانع پیش روی زرشک کاران شهرستان قائنات است و کمبود منابع آبی بر اثر خشکسالی های متمادی هم از دیگر مشکلات تولید است.
مدیر جهاد کشاورزی قاینات همچنین ضعف در اطلاع رسانی و تبلیغات کم در سطح ملی و پایین بودن میزان صادرات محصول را هم به لیست مشکلات تولید زرشک اضافه کرد و ادامه داد: برای تولید محصولات ارگانیک شرکتهای مختلفی، کشاورزان متقاضی تولیدکننده این نوع محصول را شناسایی و قراردادی با آنها منعقد کرده اند که بر اساس آن محصول ارگانیک تولید شده را از کشاورز خریداری میکنند.
موسوی تاکید کرد: جهاد کشاورزی شهرستان، با برگزاری کلاسها و کارگاههای آموزشی، تولید محصول ارگانیک را سرلوحه کار خود قرار داده و کشاورزان را تشویق به تولید محصول ارگانیک میکند.
خشک شدن 85 درصد زرشک در بارگاه های سنتی
وی تصریح کرد: بیش از ۸۵ درصد زرشک شهرستان قائنات، در بارگاهها خشک میشود که متاسفانه بسیاری از این بارگاهها سنتی بوده و بدون مجوز احداث شده و از نظر بهداشتی هم نکات فنی را رعایت نکرده اند و از آن جا که مورد تایید کارشناسان نیستند به همین دلیل حتی اگر کشاورز موفق به تولید محصول ارگانیک شود متاسفانه در بارگاهها بار میکروبی محصول زیاد و از حالت ارگانیک خارج میشود.
مدیر جهاد کشاورزی قاینات افزود: همچنین برخی وقتی محصول را فراوری میکنند روغن مایع به زرشک اضافه می کنند که آن را از حالت ارگانیک خارج کرده و مورد تایید سازمانهای صادر کننده گواهی ارگانیک نیست.
موسوی تعداد بارگاههای زرشک شهرستان قاینات را دو هزار و 320 واحد عنوان کرد که بیش از دو هزار واحد، بدون مجوز و به صورت سنتی توسط کشاورزان احداث شده است.البته مراحل اخذ مجوز احداث بارگاه بهداشتی زرشک بسیار طولانی و سخت است که بسیاری از کشاورزان به دلیل نداشتن سند ثبتی باغ در همان مرحله اول از ادامه روند منصرف می شوند.
بنا به آمار وی شش سردخانه در این شهرستان فعال و همین تعداد نیز در دست احداث است و البته به سه سردخانه دیگر نیز جهت نگهدای محصول زرشک نیاز هست. همچنین 12 واحد فرآوری زرشک فعال در شهرستان، دارای پروانه بهره برداری است و بیش از 60 کارگاه سنتی بدون پروانه نیز در زمینه بوجاری و فرآوری زرشک فعالیت می کند.
وی گفت: در دو سال گذشته 10 درخواست برای ایجاد واحدهای فرآوری زرشک ثبت و موافقت اولیه آن ها صادر شده اما به دلیل نبود اعتبار، پیشرفت فیزیکی ناچیزی دارد.
وی هزینه تولید هر کیلوگرم زرشک تازه را 50هزار تومان بیان واضافه کرد: در حال حاضر تجار و واسطه ها هر کیلوگرم زرشک تازه را با شاخه به قیمت 40هزار تومان از کشاورز خریداری می کنند اما این قیمت به صرفه نیست و جوابگوی هزینه های کشاورز نیست.
پیش بینی برداشت بیش از 50 هزار تن زرشک تر
مدیر جهاد کشاورزی پیش بینی کرد: امسال بیش از 50 هزار تن زرشک تر(معادل 12000 تن محصول خشک ) در شهرستان قاینات برداشت شود.
موسوی سطح زیر کشت زرشک در شهرستان قاینات را 7378 هکتار اعلام کرد که از این مقدار 7074 هکتار آن بارور بوده و 304 هکتار آن غیر بارور است و پیش بینی میشود از دشت های بارور بیش از 50 هزار تن زرشک تر برداشت شود که نسبت به سال گذشته 35درصد افزایش تولید دارد.
وی گفت :برداشت زرشک از اواسط مهرماه آغاز و تا اواخر آبان ماه ادامه دارد. دراین شهرستان بیش از 14700 خانوار بهره بردار زرشک هستند و امرار معاش و اقتصاد آنها از طریق زرشک است همچنین بیش از دو هزار نفر بطور غیرمستقیم در زمینه بوجاری ، بسته بندی، فرآوری و بازاررسانی محصول زرشک مشغول به کار هستند.
به گفته وی به دلیل شرایط خاص آب و هوایی منطقه و اختلاف زیاد دمای شب و روز در اوایل پاییز و رطوبت نسبی پایین، محصول زرشک منطقه قاینات از کیفیت عالی و رنگ خوبی برخوردار است.
انتهای پیام/س